Geography 2

Delhi Law Academy

Lesson Progress
0% Complete

1. What time zone does India fall into?
a) GMT -5.5
b) GMT+ 5.5
c) GMT+ 3.5
d) GMT -3.5

2. Where is the world’s highest waterfall located?
a) Canada and United States
b) Argentina
c) Sri Lanka
d) Venezuela

3. The country known as the Land of Midnight Sun is
a) Japan
b) Norway
c) UK
d) Germany

4. The Great Barrier Reef refers to
a) Coral formation
b) Tidal waves
c) Hill range
d) Man-made walls

5. Which of the following is the largest peninsula in the world?
a) Indian Peninsula
b) Arabian Peninsula
c) Malaysian Peninsula
d) Chinese Peninsula

6. The world’s largest river is
a) Brahmaputra
b) Amazon
c) Nile
d) Mississippi

7. Tsunami is caused by
a) pressure from Earth’s core
b) underwater ridges
c) underwater earthquakes and volcanic activity
d) deep sea explosions

8. The difference in time per degree longitude between any two places on globe is
a) 4 minutes
b) 5 minutes
c) 15 minutes
d) 30 minutes

9. The nature of winter rainfall in north-western India is
a) orographic
b) cyclonic
c) monsoonal
d) convectional

10. Which ancient Roman city was destroyed by the eruption of Mount Vesuvius?
a) Paestum
b) Pompeii
c) Helike
d) Teotihuacan

11. ‘Bar’ is a unit of
a) Humidity
b) Alcohol content
c) Pressure
d) Depth

12. Which of the following is not a closed sea?
a) Caspian sea
b) Aral sea
c) Black sea
d) Red sea

13. Suez Canal connects
a) Mediterranean Sea and Red Sea
b) Mediterranean Sea and Black Sea
c) Baltic Sea and Red Sea
d) Baltic Sea and Black Sea

14. Which country is estimated to have the third largest population in the world?
a) Pakistan
b) Bangladesh
c) Indonesia
d) USA

15. ‘Durand Line’ is the border separating
a) India and Pakistan
b) Pakistan and Afghanistan
c) Pakistan and Nepal
d) India and Nepal

16. Which is the oldest mountain range in India?
a) Satpuras
b) Aravalis
c) Vindhyas
d) Himalayas

17. Which is the largest island in the world (if Australia is not considered an island)?
a) Iceland
b) Borneo
c) Sumatra
d) Greenland

18. Which country was known as the Sick Man of Europe?
a) Greece
b) Latvia
c) Turkey
d) Austria

19. The reason for red soil is
a) abundance of magnesium
b) accumulated humus
c) presence of ferric oxides
d) abundance of phosphates

20. What causes wind to deflect toward left in the Southern Hemisphere?
a) Temperature
b) Pressure
c) Magnetic field
d) Rotation of the Earth

21. The State in India with largest coastline is
a) Gujarat
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra

22. The border of which two countries is known as 49th parallel line?
a) Germany and France
b) USA and Canada
c) South Korea and North Korea
d) Germany and Poland

23. The longest irrigation canal in India is called
a) Upper Bari Doab Canal
b) Indira Gandhi Canal
c) Sirhind Canal
d) Buckingham canal

24. The longest highway in India runs from
a) Delhi to Mumbai
b) Agra to Hyderabad
c) Delhi to Kolkata
d) Varanasi to Kanyakumari

25. With which country does India share the longest border?
a) Bangladesh
b) China
c) Nepal
d) Pakistan

26. The difference in the duration of day and night increases as one move from
a) West to East
b) East and West of the prime meridian
c) Poles to equator
d) Equator to poles

27. Baglihar Dam, is constructed on the river:
a) Ravi
b) Chenab
c) Satluj
d) Jhelum

28. Which pair of states does not touch each other?
a) Meghalaya, Manipur
b) Chhattisgarh, Uttar Pradesh
c) Rajasthan, Punjab
d) Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh

29. In which of the following States, nuclear power plants are not located?
a) Karnataka and Gujarat
b) Tamil Nadu and Uttar Pradesh
c) Rajasthan and Maharashtra
d) Punjab and Andhra Pradesh

30. Which of the following planets has the maximum number of natural satellites?
a) Earth
b) Mars
c) Jupiter
d) Saturn

31. Dachigam sanctuary is located near
a) Gangtok
b) Darjeeling
c) Shimla
d) Srinagar

32. The Great Sandy Desert and the Great Victoria Desert are situated in
a) North America
b) Australia
c) South America
d) Asia

33. Which of the following States in India has the smallest area under forests
a) Madhya Pradesh
b) Jharkhand
c) Assam
d) Haryana

34. Which of the following separates India from Sri Lanka?
a) Palk Strait
b) Gulf Strait
c) Gaza Strip
d) Radcliffe line

35. Which Indian State is not bisected by the Tropic of Cancer?
a) West Bengal
b) Odisha
c) Gujarat
d) Rajasthan

Answers:
1. B
2. D
3. B
4. A
5. B
6. D
7. C
8. A
9. B
10. B
11. C
12. D
13. A
14. C
15. B
16. B
17. D
18. C
19. C
20. D
21. A
22. B
23. B
24. D
25. A
26. D
27. D
28. A
29. D
30. C
31. D
32. B
33. D
34. A
35. B