Miscellaneous 1

Delhi Law Academy

Lesson Progress
0% Complete

1. Which annual fair in Rajasthan is famous for its camel trading?
(a) Surajkund Mela
(b) Kumbh Mela
(c) Urs
(d) Pushkar Mela

2. Which of the following awards is focused towards television?
(a) Academy Awards
(b) Emmy Awards
(c) Golden Globe Awards
(d) Grammy Awards.

3. ‘Bay of Pigs’ refers to:
(a) Slaughter of pigs in Egypt, in an attempt to prevent outbreak of swine flu
(b) Argentine invasion and occupation of the Falkland Islands leading to the Falklands War
(c) Unsuccessful attempt by United States’ backed Cuban exiles to overthrow the Government of the Cuban premier, Fidel Castro
(d) The combined territorial waters of four countries of southern Europe: Portugal, Italy, Greece and Spain.

4. The territorial waters of India extend up to
(a) 12 nautical miles
(b) 6 km
(c) 10 nautical miles
(d) 15 nautical miles.

5. First woman Prime Minister in the World was from
(a) Sri Lanka
(b) Norway
(c) India
(d) Singapore

6. What is the full form of the scanning technique CAT?
(a) Complete Anatomical Trepanning
(b) Computerized Automatic Therapy
(c) Computerized Axial Tomography
(d) Complete Axial Transmission

7. Where is the painting, Mona Lisa, displayed?
(a) Louvre, Paris
(b) National Gallery of London
(c) Smithsonian Museum, Washington DC
(d) Metropolitan Museum, New York

8. Who created the ‘Common Man’ associated with the Times of India?
(a) R.K. Narayan
(b) R.K. Narayanan
(c) R.K. Laxman
(d) K.R. Narayanan

9. Kuchipudi is a dance form owing its origin to:
(a) Kerala
(b) Andhra Pradesh
(c) Orissa
(d) Tamil Nadu.

10. In which year Bastille fell on 14th of July?
(a) 1879
(b) 1789
(c) 1787
(d) None of these.

11. The earlier name of which city was New Amsterdam?
(a) Chicago
(b) California
(c) Washington D.C.
(d) New York City

12. The de facto administrative capital of LTTE was located at:
(a) Jaffna
(b) Kilinochchi
(c) Vanni
(d) Elephant Pass

13. Which of the following events is associated with ‘Smiling Buddha’?
(a) The nuclear weapons test conducted by India in 1998
(b) The launch of Chandrayan
(c) The launch of PSLV-II
(d) The nuclear weapons test conducted by India in 1974

14. Which countries entered into the Panchsheel series of Agreements?
(a) China, Soviet Union and India
(b) China and India
(c) United States of America and India
(d) Russia and India

15. In which town was Rajiv Gandhi assassinated?
(a) Sriharikota
(b) Sriperumbudur
(c) Thiruanantpuram
(d) Chembur

16. The term ‘double fault’ is associated with
(a) Baseball
(b) Golf
(c) Lawn Tennis
(d) Bridge

17. ‘Epsom’ is associated with
(a) Polo
(b) Water Polo
(c) Table Tennis
(d) Horse Riding

18. First Olympic Games were held in
(a) 1892
(b) 1894
(c) 1896
(d) 1898

19. Since the revival of the Modem Olympic Games, how many times have the game been cancelled?
(a) Once in 1916
(b) Twice: 1940 and 1944
(c) Thrice: 1916,1940 and 1944
(d) Never

20. Azlan Shah Hockey tournament is held every year in which country?
(a) Singapore
(b) Indonesia
(c) Malaysia
(d) Australia

21. In which of the following city the 31st Olympic Gaines will be held in 2016?
(a) Rio de Janeiro
(b) Melbourne
(c) Amsterdam
(d) Stockholm

22. What was the codename of the second nuclear weapon used by the United States of America against Japan in the Second World War?
(a) Fat Man
(b) Manhattan
(c) McDonald
(d) Trinity

23. Which one of the following does not remain to be a planet now?
(a) Neptune
(b) Uranus
(c) Pluto
(d) Venus

24. India has the largest deposits of _____in the world.
(a) Gold
(b) Copper
(c) Mica
(d) Silver

25. Aurorae are a result of the interaction of earth’s magnetosphere with
(a) the solar wind
(b) the ozone layer
(c) radio waves
(d) none of the above

26. Which two water bodies does the Panama Canal link?
(a) Mediterranean Sea and Red Sea
(b) Atlantic Ocean and Indian Ocean
(c) Atlantic Ocean and Pacific Ocean
(d) Pacific Ocean and Arctic Ocean

27. Contour bunding is used
(a) to stop the winds in sandy deserts
(b) to irrigate desert areas
(c) to prevent erosion in hilly areas
(d) None of the above.

28. ‘Praries’ are found in
(a) North America
(b) South America
(c) Australia
(d) Africa

29. Which type of climate is best suited for viticulture?
(a) Tropical
(b) Desert
(c) Mediterranean
(d) Continental

30. National Waterway 6 is on the river
(a) Tapi
(b) Tungabhadra
(c) Indravati
(d) Barak

31. The vegetation associated with monsoon type of climate is
(a) Evergreen forests
(b) Deciduous Forests
(c) Grasslands
(d) Xerophytic vegetation

32. Which of these is a border trading post of India with China?
(a) Shipki La
(b) Khardung La
(c) Bomdi La
(d) Bara Lacha La

33. The tribal group belonging to Mizoram is?
(a) Chakmas
(b) Lushais
(c) Mikirs
(d) Bhotias

34. Which of the following countries do not fall within the collective expression, “Scandinavian Countries”?
(a) Norway
(b) Iceland
(c) Sweden
(d) Denmark

35. Coniferous forests are abundantly found in
(a) Indonesia
(b) Brazil
(c) Greenland
(d) Russia

36. Who among the following is the head of National Disaster Management Authority (NDMA)?
(a) Prime Minister
(b) Home Minister
(c) President
(d) None of the above

37. Consider the following places:
1. Western Ghats
2. Eastern Himalayas
3. Andaman and Nicobar Islands
4. Sunderbans
Which of the above are the biodiversity hotspots in India?
(a) Only 1 and 2
(b) Only 1 and 4
(c) 1,2,3
(d) 1,2,3 and 4

38. Carbon dioxide is called a greenhouse gas because
(a) its concentration remains always higher than other gases.
(b) it is used in photosynthesis
(c) it absorbs infrared radiation
(d) it emits visible radiation

39. Carbon monoxide, emitted by automobiles, prevent transport of oxygen in body due to
(a) Combining with oxygen to form carbon dioxide
(b) Destruction of haemoglobin
(c) Preventing reaction between oxygen and haemoglobin
(d) Forming stable compound with haemoglobin

40. Acid rain is due to air pollution by
(a) C02
(b) CO
(c) NH3
(d) NO2 and SO2

41. The ‘Minamata Convention’ is a set of legally binding measures to curb which pollutant?
(a) Lead
(b) Plastics
(c) Green house gases
(d) Mercury

42. Consider the following statements about Global Dimming:
1. It is a gradual reduction in the amount of global direct irradiance at the Earth’s surface
2. The main cause of this dimming particulates produced by volcanoes and human made pollutants
Select the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

43. Which is correct order of ocean sizes in decreasing order?
(a) Pacific Ocean, Indian Ocean, Atlantic Ocean, Arctic Ocean
(b) Arctic Ocean, Pacific Ocean, Indian Ocean, Atlantic Ocean
(c) Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Arctic Ocean
(d) Atlantic Ocean, Indian Ocean, Arctic Ocean, Pacific Ocean

44. Which is the longest continental mountain range in the world ?
(a) The Andes
(b) The Alps
(c) The Rockies
(d) The Himalayas

45. The Yarlung Zangbo river in India is known as ?
(a) Ganga
(b) Mahanadi
(c) Brahmaputra
(d) Indus

46. The Shimla Agreement is an agreement that sets ?
(a) boundary between India and Tibet
(b) boundary between India and Pakistan
(c) Shimla as the capital of Himachal Pradesh
(d) None of Above

47. Which one of the following does not contribute to pollution?
(a) Thermal Power Plant
(b) Nuclear Power Plant
(c) Hydroelectric Power Plant
(d) None of these

48. The National Green Tribunal Act, 2010 was enacted in consonance with which of the following provisions of the Constitution of India?
1. Right to healthy environment, construed as a part of Right to Life under Article 21.
2. Provision of grants for raising the level of administration in the Scheduled Areas for the welfare of Scheduled Tribes under Article 275(1).
3. Powers and functions of Gram Sabha as mentioned under Article 243(A).
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3

49. Which of these is not regulated under Kyoto Protocol?
(a) CH4
(b) N20
(c) O3
(d) SF6

50. Endangered species are listed in
(a) Dead Stock Book
(b) Red Data Book
(c) Live Stock Book
(d) None of the above.

 

Answers:

  1. D
  2. B
  3. C
  4. A
  5. A
  6. C
  7. A
  8. C
  9. B
  10. B
  11. D
  12. B
  13. D
  14. B
  15. B
  16. C
  17. A
  18. C
  19. C
  20. C
  21. A
  22. A
  23. C
  24. C
  25. A
  26. C
  27. C
  28. A
  29. C
  30. D
  31. B
  32. A
  33. B
  34. B
  35. D
  36. A
  37. A
  38. C
  39. D
  40. D
  41. D
  42. C
  43. C
  44. A
  45. C
  46. B
  47. C
  48. A
  49. C
  50. B