The Best in the Business Leader in Law Education Superlative pedagogy

Questions  asked  in   DU  LLB  Entrance  Exam  2012    held on 10 June 2012:

Answer  key  provided  by  the  Delhi  Law  Academy:


Directions: In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word:

  1.  VAGUE

(A)       Inadequate                              (B)       Insignificant

(C)       Nebulous                                 (D)       Meaningless
Answer:   (C)  

2.         FATIGUE

(A)       Sleepy                                       (B)       Weariness

(C)       Drowsiness                              (D)       Sweating
Answer:   (B)  

3.         DEBONAIR

(A)       Confident                                (B)       Elegant

(C)       Charming                                 (D)       Stylish
Answer:   (D)  


Directions: In each of the following questions, find out the best alternative for the given words/sentences :

5.         The act of killing one’s wife:

(A)       Avicide                                       (B)       Uxoricide

(C)       Genocide                                    (D)       Canicide
Answer:   (B)   

6.         To hold something in leash:

(A)       To restrain                               (B)       To discourage

(C)       To disappoint                          (D)       To dismiss
Answer:   (A)   

7.         A post without any compensation or remuneration:

(A)       Voluntary                                (B)       Sinecure

(C)       Honorary                                 (D)       Non Participating
Answer:   (C)   

8.         A short usually amusing story about some real person/event:

(A)       Anecdote                                (B)       Allegory

(C)       Tale                                           (D)       Antidote

Answer:   (A)  

Directions: Each of the following sentences is followed by four prepositions. Fill in the blanks with appropriate prepositions:

9.         Don’t lament­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_________ your misfortunes.

(A)       over                                         (B)       with

(C)       to                                              (D)       about
Answer:   (A)   

10.       Don't be surprised___________ and think like that.

(A)       at                                             (B)       about

(C)       with                                         (D)       on
Answer:   (A)   

11.       He is not content ------------ this amount.

(A)       on                                             (B)       by

(C)       at                                              (D)       with
Answer:   (D)    

12.       If you want to succeed let there be no---------- in your effort.

(A)       let up                                       (B)       let off

(C)       let on                                       (D)       let by

Answer:   (A)   

Directions:  Each of the following questions contains four words. One of the four words is correctly spelled. Pick the correctly spelled word:

13.       (A)       Amiable                                   (B)       Aly

            (C)       Alow                                           (D)       Alot
Answer:   (A)    

14.       (A)       Bonny                                      (B)       Boaste

            (C)       Bounc                                        (D)       Bridl
Answer:   (A)    

15.       (A)       Outwit                                     (B)       Outskarts

            (C)       Overcaste                                (D)       Overhal
Answer:   (A)    

16.       (A)       Haggard                                 (B)       Hagle

            (C)       Halmark                                   (D)       Hampar
Answer:   (A)    

 

Directions: In each of the following questions, a related pair of words is followed by four pairs of words. Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

17. OFFHAND : PREMEDITATION

 (A)      Aboveboard : Guile                   (B)       Thrifty : Precocious

(C)       Evanescent : Transition           (D)       Upright : Integrity
Answer:   (A)    

18.       SCURRY : MOVE

(A)       Sleep : Drowse                        (B)       Agenda : Meeting

 (C)      Chatter : Talk                           (D)      Chant : Sing
Answer:   (C)    

19.       SKIRT : ISSUE

(A)       Siege : Vulnerability                (B)       Feud : Acrimony

(C)       Sweep : Election                        (D)       Dodge : Encounter
Answer:   (D)    

 

Directions:  One word substitution.

21.       Fear of open spaces

(A)       Obsession                                  (B)       Agoraphobia

(C)       Hallucination                           (D)       Somnambulism
Answer:   (B)    

22.       Government by priest or government which has its State religion

(A)       Aristocracy                              (B)       Oligarchy

(C)       Theocracy                                (D)       Sacerdotal
Answer:   (C)    

23.       Of the sense of touch is:

(A)       Tannery                                   (B)       Tactile

(C)       Olfactory                                 (E)        None of the above
Answer:   (B)    

24.       A severe deserved punishment is:

(A)       Retribution                              (B)       Revisionism

(C)       Repartee                                  (D)       Abdication
Answer:   (A)    

25.       The system of putting plants and animals into various classes:

(A)       Topiary                                    (B)       Ornithology

(C)       Taxonomy                              (D)       Agronomy
Answer:   (C)    

Directions:    Replace the underlined phrase/word with a suitable idiom/word from the given choices.

26.       Prohibition is gall and wormwood to distillers.

(A)       Opportunity                             (B)       Mayhem

(C)       Abominable                             (D)       Heaven
Answer:   (C)     

27.       The girls hit it off right away.

(A)      Got along very well              (B)       Clobbered

(C)       Became agitated                    (D)       Cracked the plan
 Answer:   (A)    

28.       You have to hustle to get there on time.

(A)       Jostle                                       (B)       Catch a bus

(C)       Get ready                                (D) Get a move on
 Answer:   (A)    

 Directions : Fill in the blanks.

29.       Retirement can either be a------------to age or an opportunity for new adventure.

(A)      surrender                               (B)       defeat

(C)       setback                                    (D)       victory

Answer:   (A)     

30.       Your treatment of your servant is_____ mean.

(A)       golden                                     (B)       nobly

(C)       flexibly                                    (D)       notoriously
Answer:   (D)    

31.       Gangotri  is----------- by mountains on three sides.

(A)       hidden                                     (B)       kept

 (C)      flanked                                   (D)       located
Answer:   (C)    

32.       His performance did not come ----------- my expectation.

(A)       to                                            (B)       upto

(C)       off                                            (D)       near
Answer:   (B)    

33.       Past civilization often saw comets as-------------- of death and doom.

(A)       portentous                               (B)       usherers

(C)       harbingers                              (D)      precursors
Answer:   (C)   

Directions:   Replace the underlined word with a word that will not alter the meaning.

34. A scurrilous attack on her character.

(A)       Disparaging                             (B)       Vain

(C)       Oblique                                   (D)       Slatternly
 Answer:   (A)   

 35.      Rage against the new rules.

(A)       Pillage                                     (B)       Ram

(C)       Culminate                               (D)       Fulminate
 Answer:   (D)   

36.       In a row of children facing north Ojas is fourth to the left of Abu who is tenth from the left end. Aashi is second to the right of Abu and eighth from the right end of the row. Total how many children are there in the row?

(A)       19                                            (B)       20

(C)       21                                            (D)       18
 Answer:   (A)   

37.       A lady and a gentleman are shopping in the market when the lady’s friend happens to meet them. The friend asks the lady “who is the gentleman with you ?” The lady replies: “the gentleman’s mother-in-law and my mother-in-law are related as mother and daughter.” The lady is the gentleman’s _________?

(A)       wife                                         (B)       daughter

(C)       daughter-in-law                      (D)       sister-in-law 
 Answer:   (C)   

38.       Pointing to a photograph Nikita said ‘She is the only granddaughter of my grandmother’s daughter’. How is the girl in photograph related to Nikita?

 (A)      Sister                                       (B)       Niece/Daughter

(C)       Aunt                                         (d)        Cannot be determined
Answer:   (B)    

39.       If ‘A’ is substituted by 26, ’B’ by 25 and so on up to ‘Z’ which is substituted by 1, what will be the sum of the numbers substituted for the word ‘FRAY’ ?

(A)       57                                           (B)       58

(C)       60                                            (D)       56
Answer:   (B)    

40.       A is Y’s brother. S is T’s mother and A’s aunt. How is T related to A?

(A)       Sister                                       (B)       Cousin

(C)       Aunt                                         (D)       Cannot be determined
Answer:   (B)    

41.       Raja started from point A and travelled 8 kms towards the north to point B, he then turned right and travelled 7 kms to point C, from point C he took the first right and drove 5 kms to point D, he took another right and travelled 7 kms to point E, and finally turned right and travelled for another 3 kms to point F. What is the distance between point F and B?

(A)       3 kms                                       (B)       2 kms  

(C)       28 kms                                     (D)       29 kms
Answer:   (B)    

42.       In a certain code FIGHT is coded as GJFIU and WRITE is coded as XSHUF; then how will JUDGE be coded in the same code?

(A)       KVCHF (B)       HFEKV 

(C)       KVEHF  (D)       VKCFH

Answer:   (A)    

43.       As North Pole is related to Magnet, in the same way Battery.

(A)       Terminal                                 (B)       Power

(C)       Energy                                     (D)       Cell
Answer:   (A) 

44.       Find the missing number in the following series.

6, 12, 21,___, 48.       

(A)       40                                            (B)       33

(C)       38                                            (D)       45
Answer:   (B) 

45.       What is the missing number in this series?

6, 7, 5, 8, 4, 9, ___

(A)       11                                            (B)       10

(C)       2                                              (D)        3
Answer:   (D) 

46.      In the following question one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

8,    14,    26,    48,    98,    194,    386

 (A)      14                                            (B)     48

(C)       98                                            (D)       194
Answer:   (B)  

47.       A long rope has to be cut to make 23 small pieces. If it is double folded to start with how many times does it need to be cut?

(A)       9                                              (B)       23

(C)       11                                            (D)       l2
Answer:   (C)  

48.       Peyush earns twice as much in November as in each of the other months. What part of his entire year’s earning does he earn in November?

(A)       2/11                                         (B)       2/13

(C)       3/14                                         (D)       1/6
Answer:   (B)  

49.       In a certain code CHANDIGARH is written as DNAHCHRAGI. How is SIKKIM written in 'that code?

(A)       TJKJKM                                    (B)       TJLLJN

(C)       MIKKIS                                     (D)       KISMIK

 Answer:   (C) 

50.       When Rajeev was born, his father was 32 years older than his brother and his mother was 25 years older than his sister. If Rajeev’s brother is 6 years older than Rajeev and his mother is 3 years younger than his father, how old was Rajeev’s sister when Rajeev was born?

(A)       15 years                                  (B)       7 years

(C)       17 years                                  (D)       10 years
Answer:   (D) 

51.       Reptile is to lizard as flower is to

(A)       petal                                        (B)       bud

(C)       marigold                                 (D)       fish

Answer:   (C)
52.       Complete the following series:

A5QR, A4QS, A3QT, ____, A1QV

(A)       A2QW                                      (B)       A2QV2

(C)       A2QU                                       (D)       A2Q3U
Answer:   (C)

54.       1,  8,  27,  ....

(A)       16                                            (B)       10

(C)       28                                            (D)       64
 Answer:   (D)

55.       34, 39, 37, 38, 40, 37, ....

(A)       43                               (B)       35

(C)       33                                (D)       45
 Answer:   (A)

56.       69, 58, 71, 60, ....

(A)       71                                (B)       73

(C)       72                                (D)       70
 Answer:   (B)

Direction:   Each question has a word followed by four answer choices. Choose the word that is a necessary part of the leading word.

57.       School

(A)       Students                     (B)       Benches

(C)       Class rooms                 (D)       Building
 Answer:   (A)

58.       Crops

(A)       Food                                        (B)       Labourers

(C)       Harvest                                   (D)       Irrigation
Answer:   (C) 

Direction: The following terms are from an artificial language, with their English meanings. In the questions that follow, select the appropriate English translation of the artificial language.

59.       Ing Tor: Bus factory; igat ngot: has not; ngot e aut: not a car; e Ing: a bus. What does the word “aut Tor” mean in English?

(A)       not a car                                  (B)       Car factory

(C)       not a bus                                 (D)       a bus
Answer:   (B) 

60.       If in addition to the above word meanings, if “aut boushp” means “car workshop”, what does “Ing boushp” mean?

(A)       Car factory                              (B)       Bus factory

(C)       Bus workshop                          (D)       Car shop

Answer:   (C)

Direction: Fill in the relationships, based on the relationship that the question mentions.

61.       Sea is to whales as Road is to:

(A)       Tar                                           (B)       Driving

(C)       Kerbs                                       (D)       Cars
Answer:   (D) 

62.       Book is to author as judgment is to:

(A)       Jury                                          (B)       Judge

(C)       Advocate                                 (D)       Defendant
Answer:   (B) 

63.       Centimeter is to Meter as Kilobyte is to

(A)       Computer Memory                 (B) Gigabyte

(C)       Information storage                (D)       Memory
Answer:   (B) 

64.       Fill in the blank:

DBF, DEF2, DE2F2,--------, D2E2F3

(A)       D2E2F2                                    (B)       D2E3F3

(C)       DEF3                                        (D)       DE3F3
Answer:   (A) 

65.       ABC, CBA, DBE, EBD,---------  

(A)       ABD                                         (B)       CBD

(C)       FBG                                         (D)       GBF
Answer:   (C)

66.       Which word does not belong with others?

(A)       Treaty                          (B)       Legislation

(C)       Pact                               (D)       Right
Answer:   (D) 

67.       Which word does not belong with others?

(A)       Jasmine                       (B)       Rose

(C)       Hibiscus                       (D)       Petals
Answer:   (D) 

68.       Pen is to poet as needle is to:

(A)       Cloth                            (B)       Sewing

(C)       Tailor                           (D)       Burton
Answer:   (C) 

69.       (i)         Class A has higher enrolment than class B.

(ii)        Class C has lower enrolment than class B.

(iii)       Class A has lower enrolment than class C.

If the first two statements are true, the third statement is

(A) True                                                         (B)       False

(C)       Partially true, partially false   (D)       None of the above

 Answer:   (B)

70.       Oats has more fiber than corn but less fiber than bran.

Corn has more fiber than rice but less fiber than wheat.

Rice has the lowest fiber content.     

If the first two statements are true, the third statement is

(A)       True                                                                (B)       False

(C)       Partially true and partially false         (D)       None of the above
Answer:   (A) 

71.       The length of the year is greatest on the:

(A)       Mercury                                  (B)       Earth

(C)       Jupiter                                     (D)       Pluto
Answer:   (D) 

72.       The largest producer of sugar in the world is:

(A)       Brazil                                       (B)       Indonesia

(C)       Mexico                                    (D)       Cuba
Answer:   (A) 

73.       The State in India with largest coastline is :

(A)       Tamil Nadu                             (B)       Kerala

(C)       Andhra Pradesh                    (D)       Maharashtra
Answer:   (C) 

74.       The weight of the cricket ball is approximately:

(A)       3 oz                                          (B)       4 oz

(C)       5 oz                                          (D)       6 oz
Answer:   (D)  

75.       The National Game of Canada is:

(A)       Cricket                                     (B)       Football

(C)       Ice Hockey                              (D)       Tennis
Answer:   (C)  

76.       At which place the 2014 Common Wealth Games will take place :

(A)       Beijing                                     (B)       London

 (C)      Glasgow                                  (D)       Canada
Answer:   (C)  

77.       How many foreign players can be part of playing 11 in IPL Cricket Tournament organized in India?

(A)       3                                              (B)       4

(C)       5                                              (D)       6

 Answer:   (B) 

78.       Name the first Arabic writer awarded Noble Prize for Literature:

(A)       Salman Rushdie                      (B)       Gen Gaddafi

(C)       Naguib Mah Fouz                    (D)       Yasser Arafat
 Answer:   (C)

79.       Sphygomomanometer is used to test:

(A)       Harmones Action                    (B)       Brain Tumour

(C)       Functions of Intestines            (D)       Blood Pressure
Answer:   (D) 

80.       Which British Governor General introduced postage stamp in India?

(A)       Lord Dalhousie                        (B)       Lord Ripon

(C)       Lord Canning                           (D)       Lord William Bentick
Answer:   (A)  

81.       What is the Saudi Arabian currency called?

(A)       Dirham                                     (B)       Peso

(C)       Dinar                                       (D)        Riyal
Answer:   (D) 

 82.      In which of the following States the Legislative Council has been dispensed with?

(A)       Bihar                                       (B)       Uttar Pradesh

(C)       West Bengal                            (D)       Orissa
Answer:   (C) 

83.       Diphtheria is a disease affecting:

(A)       eyes                                         (B)       throat

(C)       liver                                         (D)       pancreas
Answer:   (B) 

86.       Which country has become the first country in the world to make broadband internet access a legal right of all citizens?

(A)       UK                                                        (B)       New Zealand

(C)       Finland                                               (D)       Switzerland
Answer:   (C)  

87.       The border of which two countries is known as 49th parallel line?

(A)       Germany & France                      (B)       USA & Canada

(C)       South Korea & North Korea    (D)       Germany & Poland
Answer:   (B)  

88.       International Women’s Day is observed on:

(A)       9th January                                 (B)       8th March

(C)       1st February                                (D)       25th March
Answer:   (B)  

89.       Which Committee/Commission made recommendations to make civil services more efficient and decorrupted ?

(A)       Kothari Commission               (B)       Niyogi Committee

(C)       Balwant Rai Committee         (D)       P.C. Hota Committee

 Answer:   (A) 

90.       What is the unit for temperature in the metric system?

(A)       Fahrenheit                               (B)      Kelvin

(C)       Degree                                        (D)       Celsius
Answer:   (B) 

91.       Where is Secretariat of SAARC located?

(A)       Colombo                                  (B)       Islamabad

(C)       New Delhi                                (D)       Kathmandu
Answer:   (D) 

92.       Who wrote the book “Ignited Minds: Unleashing the Power within India”?

(A)       A.P.J. Abdul Kalam                  (B)       Atal Bihari Vajpayee

(C)       L.K. Advani                                 (D)       Arjun Singh
Answer:   (A) 

93.       Who amongst the following won the election for the post of Chief Executive of Hong Kong?

(A)       Kim Joong-Keun                      (B)       Leung Chun-ying

(C)       Henry Tang                                (D)       Albert Ho
Answer:   (B) 

94. Where did the Second Summit on Nuclear Security take place?

(A)       Seoul                                       (B)       Washington

(C)       New Delhi                               (D)       Sydney
Answer:   (A) 

95.       The SGPC and Akali Dal are appealing for mercy of who is on death row for the killing of Punjab Chief Minister in 1995.

(A)       Balwant Singh Rajoana           (B)       Kehar Singh

(C)       Gurdarshan Singh Bajwa        (D)       Kuldeep Singh
Answer:   (A)  

96.       Name the MLA who has been abducted by Maoists in Orissa?

(A)       Lai Bihari Himirika                  (B)       Hema Gamang

(C)       Surjya Narayan Patro              (D)       Jhina Hikaka
Answer:   (D)  

97.       The recent controversy between India and China is related to-

(A)       Arabian Sea                             (B)       South China Sea

(C)       Bay of Bengal                          (D)       Middle-East region
Answer:   (B)  

98.       Name the two children who were placed under foster care due to lack of parental care in 2011 in Norway.

(A)       Ankit and Aradhya                  (B)       Abhijit and Anushka

(C)       Abhigyan and Aishwarya       (D)      Akhil and Asmita

 Answer:   (C) 

99.       Name the IPS Officer who was killed in Madhya Pradesh in March 2012?

(A)       Narender Kumar                     (B)       Rajbir Singh

(C)       S.K. Sharma                              (D)       Ravinder Kumar
Answer:   (A) 

100.     Kurdistan is primarily known for -

(A)       Uranium stocks                       (B)       Oil reserves

(C)       Dry fruit products                   (D)       Fertilser
Answer:   (B) 

 

Direction:   Given below are the statements of facts of the case. After statement of facts, legal principles are given. Apply the principles to the facts of the case and select the most appropriate answer from among the four alternatives.

101.     FACTS: The residents of the adjoining slums were persistently using the park for defecation. On the order of the chairman of the DDA the park was fenced and electric current was run on the wires on the top. A trespassing slum dweller touched a live wire and was electrocuted. Can the chairman be held liable for an offence of causing death by negligence ?

PRINCIPLE:   Whoever causes the death of any person by doing any rash or negligent act not amounting to culpable homicide, shall be punished with imprisonment of either description for a term which may extend to two years or with fine or with both.

(A)       No, because getting a public park electrically wired is no rash act

(B)       Administrative actions are immune to any liability

(C)       Yes, because getting a public park electrically wired is a rash and negligent act

(D)       None of the above
Answer:   (C) 

102.     FACTS:   A sets fire, by night, to an inhabited house in a large town, for the purpose of facilitating a robbery and this causes death of a person. A pleaded that he has intended the robbery but not the causing of death and became sorry for the death caused by his act. Is A liable for causing the death voluntarily ?

PRINCIPLE:   A person is said to cause an effect “voluntarily” whereby he intended to cause it or by means which, at the time of employing those means, he knew or had reason to believe, to be likely to cause it.

(A)       A is liable for causing the death voluntarily though he has not intended to cause death of anyone, because he has set fire in an inhabited house not in abandoned house and it is quite natural that in such house people must be there during night.

(B)       A is not liable because he has not intended the murder of anyone.

(C)       A is not liable for murder but is liable for robbery only.

(D)       A is not responsible for murder because he has not killed anyone by his own hands.
Answer:   (A) 

103.     FACTS:  Certain persons transferred a tea estate to an incorporated company and claimed exemptions from “ad valorem ” duty on the ground that they themselves were shareholders in the company.

PRINCIPLE:   An incorporated company under the Companies Act has a separate entity and corporate liability.

(A)       The shareholders are liable to pay as the company is a separate legal person.

(B)       The shareholders are not liable to pay as it is a transfer from them in one name to themselves under another name.

(C)       The shareholders are liable because everybody has a duty to pay on a transfer or conveyance.

(D)       The shareholders will not pay the company would pay on their behalf. 
Answer:   (A)  

104.     FACTS:   Sahil, a child of 10 years of age, find a gold coin in his uncle’s home. He gives the coin to his sister Rachna who is 8 years old. The uncle reports the matter to the police. The police conducts a search. During the investigation the police finds the coin kept in the toys of Rachna. Rachna tells the police that Sahil had given coin to her.

PRINCIPLE:   Acts done by children below 12 years of age are not offences if they are not mature enough to understand the nature and consequences of the acts.

(A)       Sahil is guilty of theft.

(B)       Rachna is guilty of theft.

(C)       Both Sahil and Rachna are guilty of theft.

(D)       Neither Sahil nor Rachna is guilty of theft.
Answer:   (D)   

105.     FACTS:   Ajay runs the ‘Indian Circus.’ The circus has an interesting night show. Two motor cyclists, Ramesh and Suresh, rotate their motorcycles inside a big iron globe in complete darkness. And the audience, especially, the children gives a big clap. One day it so happens that during ore nigr: show an accident occurs inside the globe. Ramesh and Suresh collide with each other and Ramesh loses both his legs. His parents claim compensati: n from Ajay, the proprietor of the circus.

PRINCIPLE:   An employer is responsible for any accident or loss causes to his employees, during the course of employment.

(A)       Ajay is not liable to pay any compensation because he cannot be held responsible for the accident.

(B)       Ajay is liable to pay compensation because he is the employer and the accident occurred during the course of employment.

(C)       Ajay is not liable to pay compensation but he can pay some amount to Ramesh if he has sympathy for him.

(D)       None of the above.
Answer:   (B)   

106.     FACTS:   A farmhouse is located in South Delhi on 2 acre plot of land. The owner of the farmhouse keeps a specially trained ferocious dog to guard his property. He also employs a dog-handier to handle this dog and instructs all his other employees to avoid the dog. A sign is also put up on the gate saying “Beware of the Dog”. On the afternoon of 26th January, a group of poor boys playing cricket in a nearby park hit the ball into the farmhouse. A 14 year old boy enters the farmhouse to get the ball. The dog attacks the boy and he dies of the injuries. The family of the boy sues farmhouse owner for damages.

PRINCIPLES:   (i) An occupier is not responsible to a trespasser except in respect of wilful act intended to cause harm or done with reckless disregards, (ii) Master is liable for the acts of the employee/servant.

(A)       The owner is liable because the dog has a vicious or savage propensity and he had knowledge of the same.

(B)       The owner should pay the damages because he is rich and the boy killed was poor.

(C)       The owner is not liable because the boy was a trespasser.

(D)       The owner is not liable because a 14 year old boy ought to have known about the presence of the ferocious dog.
Answer:   (D)   

107.     FACTS:   Charu while driving her car at a high speed, knocked down Seema, a middle aged woman who was walking on the road. Seema got her leg fractured as a result of this accident. As Seema was suffering from diabetes, her leg had to be amputated. Seema filed a suit against Charu for damages for the loss of her leg.

PRINCIPLE:   A person is liable for all direct consequences of his act, which he could have reasonably foreseen as naturally flowing from his act.

(A)         Charu is liable as the loss of leg is directly attributable to her act.

(B)       Charu is not liable because she did not know Seema was suffering from diabetes.

(C)       Charu is liable because she could have reasonably forseen the loss of leg of Seema.

(D)       Charu is not liable since a diabetes patient like Seema ought not to have walked on the road.

 Answer:   (B)  

108.     Endosulfan is banned in India under the:

(A)       Environment Protection Act, 1986

(B)       Hazardous Chemical Rules, 2000

(C)       Convention on Persistent Organic Pollutants, 2001

(D)       All the above
Answer:   (C)   

109.     Gram Nyayalaya Act, 2008 refers to:

(A)       Access to justice to citizens at door steps

(B)       Informal settlement of disputes

(C)       Free legal services     

(D)       All the above
Answer:   (A) 

110.     Which among the following has been added as a fundamental right in the Constitution of India by 86th Amendment?

(A)       Right to information                           (B)       Right to employment

(C)       Right to food security                         (D)       Right to education
Answer:   (D) 

111.     Special leave to appeal by the Supreme Court is available from the decision of:

(A)       Any court or tribunal

(B)       Any court, tribunal or administrative authority

(C)       Any court or tribunal relating to armed forces

(D)       Administrative tribunals only 
Answer:   (A) 

112.     Who was the Chairperson of the Committee on Review of the Working of the Constitution?

(A)       Subhash C. Kashyap                (B)       Justice Venkatachaliah

(C)       L.K. Advani                               (D) Justice B.N. Kirpal
Answer:   (B) 

113.     Under which provision of the Constitution, the Supreme Court reviews its own judgments?

(A)       Article 132                              (B)       Article 137

(C)       Article 139                              (D)       Article 141
Answer:   (B) 

114.     What does the phrase “lex est norma recti” mean?

(A)       Law is a rule of right               (B)       Law rules the rights

(C)       Law is a rule of State              (D)       Law follows equity
Answer:   (A) 

115.     The Headquarters of the International Court of Justice is situated at:

(A)       Geneva                                    (B)       Vienna

(C)       Rome                                       (D)       The Hague
Answer:   (D) 

120.     Who said that democracy is a “government of the people, by the people and for the people”?

(A)       Abraham Lincoln                     (B)       Woodrow Wilson

(C)       Aristotle                                      (D)       Plato
Answer:   (A) 

121.     The Supreme Court being the highest court of appeal, is the most superior judiciary, but the various High Courts exercise a jurisdiction even wider than that of the Supreme Court under:

(A)       Article 32 of Constitution        (B)       Article 141 of Constitution

(C)       Article 164 of Constitution      (D)       Articles 226 & 227 of Constitution
Answer:   (D) 

122.     Schedule X of the Constitution deals with:

(A)       Law protected from judicial review of the courts

(B)       Disqualification on ground of defection

(C)       Union and its territory

(D)       Union, State and Concurrent lists
Answer:   (B) 

123.     Who amongst the following can attend the Session of the Parliament but has no right to vote?

(A)       Attorney General of India       (B)       Comptroller General of India

(C)       Chief Justice of India                (D)       Chief of the Indian Army
Answer:   (A) 

129.     Who called Directive Principles as a “cheque on bank payable at the convenience of the bank”?

(A)       B.R. Ambedkar                        (B)       H.M. Seervai

(C)       K.T. Shah                                    (D)       Jawaharlal Nehru
Answer:   (C)  

130.     India became a member of the UNO in the year:

(A)       1950                                        (B)       1945

(C)       1947                                        (D)       1948
 Answer:   (B)  

132.     The Uniform Civil Code was discussed at length in the case of:

(A)       Golak Nath case                      (B)       Keshavanand Bharti case

(C)       Shah Bano case                       (D)       Indira Sawhney case
 Answer:   (C)

133.     Which of the following female judges has not been a judge of the Supreme Court?

(A)       Ruma Pal                                 (B)       Gyan Sudha Mishra

(C)       Ranjana Desai                         (D)       Leela Seth
 Answer:   (D)

134.     Pochampally saree is protected under:

(A)       Patents law                             (B)       Trademark law

(C)       Designs law                             (D) Geographical indications law
 Answer:   (D)

135.     In which year, the age of voting as universal adult franchise was lowered from 21 to 18 years?

(A)       1985                                        (B)       1988

(C)       1990                                        (D)       1991
 Answer:   (B)

140.     Palimony is a term used to describe court ordered financial settlement in disputes relating to :

(A)       Partners in live-in-relations    (B)       Environmental issues

(C)       Consumer affairs                          (D)       Human rights violations
 Answer:   (A)

 142.     The line demarcating the boundaries of India and China is known as:

(A)       McMahon line                                   (B)       Durand line

(C)       Radcliffe line                                      (D)       24th parallel
 Answer:   (A)

148.     The phrase ‘de facto’ means

(A)       all the facts                             (B)       all the facts and figures

(C)       bona fide                                 (D)       for all practical purposes
 Answer:   (D)

150.     Which one of the following statements is correct? Parliament can make a law with respect to a matter in the State list in the national interest if -

(A)       The Rajya Sabha passes a resolution by a two-thirds majority

(B)       Parliament passes a resolution

(C)       A State makes a request

(D)       The President of India gives permission
 Answer:   (A)

151.     For a valid Muslim marriage

(A)       offer and acceptance must be at the same place

(B)       offer and acceptance must be at the same time

(C)       offer and acceptance must be at the same time and place

(D)       offer and acceptance may be at different times and at different places.
 Answer:   (C)

152.     A void agreement means:

(A)       Agreement not enforceable by law                (B)       Agreement illegal in nature

(C)       Agreement not acceptable to Court of law    (D) Agreement violating legal procedure
 Answer:   (A)

153.     A without the request of anybody, extinguishes the fire of B’s godown. A suffers injury thereby. If B promises to compensate A for the whole amount he has spent on his treatment, then the contract is:

(A)       Valid and enforceable

(B)       Unenforceable because of lack of intention to create binding contract by the parties

(C)       Void for want of consideration

(D)       Voidable at B’s option
 Answer:   (A)

154.     Which of the following defences is not available to the accused in a criminal case?

(A)       Infancy                                                (B)       Self-defence

(C)       Involuntary intoxication            (D)       Consent of the other party to the death
 Answer:   (D)

155.     Which of the following acts invite tortuous liability and is not saved by the doctrine “volenti non fit injuria”?

(A)       A surgeon amputates a limb of a patient to save his life,

 (B)      Injury is caused while play-fighting with naked swords at a religious function.

(C)       Injury is caused to a player in a football match.

(D)       Injury is caused while doing lawful acts under a contract.
 Answer:   (D)

160.     X, a doctor, informs his patient Y that Y was suffering from cancer. Hearing this, Y dies of heart failure. X has committed:

(A)       culpable homicide not amounting to murder

(B)       no crime because he (X) communicated in good faith

(C)       the crime of killing Y because X knew that Y could die after hearing the news

(D)       the murder of Y
 Answer:   (B)

161.     When does Supreme Court give advice to the President on a matter of law or fact?

(A)       Only when the President seeks such advice

(B)       On its own

(C)       Only if the issue poses a threat to the unity and integrity of India

(D)       Only if the matter relates to the violation of fundamental rights of the citizens
 Answer:   (A)

162.     A Muslim man under personal laws cannot marry

(A)       a Jew                                                   (B)       a Christian

(C)       an idolatress or a fire-worshipper      (D) All the above
 Answer:   (C)

163.     What is the meaning of this Latin phrase “audi alteram partem'’?

(A)       No one shall be judge in his own cause

(B)       No one shall be condemned unheard

(C)       Rights are associated with duties

(D)       None of the above 
 Answer:   (B)

168.     A marriage between a boy of below 21 years of age and a girl of below 18 years of age is -

(A)       Void                                                      (B)       Valid

(C)       Voidable                                              (D)       Irregular
 Answer:   (B)

169.     In which of the following, copyright does not subsist?

(A)       Industrial designs                                (B)       Artistic works

(C)       Computer software                             (D)       Sound recording
  Answer:   (A)

170.     When did International Criminal Court come into existence?

(A)       1998                                                    (B)       2000

(C)       2001                                                    (D)       2002
 Answer:   (D)

171.     Under which Chapter of the United Nations Charter, the Security Council can take enforcement action?

(A)       Chapter VI                                           (B)       Chapter VII

(C)       Chapter VIII                                        (D)       Chapter XII 
  Answer:   (B)

172.     Which of the following companies has recently been issued compulsory licence under Indian Patents Act, 1970?

(A)       Natco Pharma                                     (B)       Cipla

(C)       Dr. Reddy’s Laboratories               (D)       Ranbaxy
 Answer:   (A)

173.     Which of the following has adopted a resolution against Sri Lanka for war crimes?

 (A)       United Nations Human Rights Council

(B)       International Committee of the Red Cross

(C)       International Criminal Court

(D)       Security Council of the United Nations
 Answer:   (A)

174.     Which of the following grounds has been proposed for divorce in Hindu Marriage Act, 1955 and Special Marriage Act, 1954?

(A)       Cruelty                                   

(B)       Abstention of sexual intercourse by spouse

(C)       Irretrievable breakdown of marriage

(D)       Desertion
 Answer:   (C)

175.     What is the term used for the principles laid down in a judgment?

(A)       Obiter dicta                             (B)       Ratio decidendi

(C)       Jus cogens                               (D)       Interpretation

Answer:   (B)








Complete information on each of these examinations and their previous years’ question papers are available down below.

DU  LLB  Entrance Exam

A  small  sample of the  actual  questions  asked  in  DU  LLB  Entrance Examination 2011:

1. In tort, the remedy is :

  • a)     Liquidated damages
  • b)    Unliquidated damages
  • c)     Punishment
  • d)    Judicial Review

2. Slander is of:

  • a)     Permanent form
  • b)    Transient form
  • c)     Strict form
  • d)    None of these

3. Where are juvenile delinquents sent?

  • a)     Borstal
  • b)    Asylum
  • c)     Reformative centre
  • d)    Protective custody

4. The term sine die means

  • a)     Indefinitely
  • b)    Inadequate
  • c)     Signature by a person on death bed
  • d)    Continuously

5. My friend doesn’t speak Sanskrit very well. I don’t ….

  • a)     Neither
  • b)    Either
  • c)     Also
  • d)    Too

6. ….., ‘Tintin’ appeals to many adult readers too.

  • a)     Though it is written for children
  • b)    Though for children written
  • c)     Though written for children
  • d)    Though it were written for children

7. Itching due to insect bite is caused by:

  • a)     Formic acid
  • b)    Acetic acid
  • c)     Lactic acid
  • d)    Maleic acid

8. What is the chemical name of vinegar?

  • a)     Acetic acid
  • b)    Citric acid
  • c)     Pyruvic acid
  • d)    Maleic acid

9.  A marriage amongst minors is considered to be legally:

  • a)     Invalid
  • b)    Void ab initio
  • c)     Voidable
  • d)    Valid

10. The principle that agreements must be respectd in good faith is known as:

  • a)     Pacta dant legem contractri
  • b)    Pactum de non petendo
  • c)     Raison d’etre
  • d)    Pacta sunt servanda

 

[Sample Questions Released By University of Delhi]

 DU has provided some sample test questions in their booklet to acquaint the candidates with the pattern of Admission Test. According to the university the questions in the real test may substantially differ from the questions in the following samples.

1. PRINCIPLE: No person shall be prosecuted and punished for the same offence twice.

FACTUAL SITUATION: 'A', a kleptomaniac, was an acquaintance of 'B' and used to visit 'B's home on weekends. One day, 'B' was unable to find his watch after a visit from 'A'. Ultimately, 'B' informed the police about the missing watch and the persons who had been to his room. The police, among others, made a search on person of 'A' and found the watch in his pocket. At his trial, the Court found him guilty of theft and sentenced him to 3 months in prison. After completing his sentence, 'A' went to 'B's home to apologize for his conduct. After 'A' left, it was discovered that 'B's watch was missing. 'A' informed the police who located the watch from' A's home. Can 'A' be prosecuted for theft?

(a) No, he has already been prosecuted and punished for theft and cannot be punished for the same offence again.

(b) No, he is a kleptomaniac with a psychological disorder of stealing and therefore cannot be found guilty.

(c) Yes, he can be prosecuted because he has committed two separate acts of theft.

(d) Yes, he can be prosecuted because the recovery of the stolen goods in each case has been from separate places.

 

2. What is geriatrics?

(a) Branch of science focusing on the study of genes and DNA

(b) Branch of medicine focusing on health care of elderly

(c) Branch of medicine dealing with care of infants and children

(d) Branch of medicine dealing with germs and microbes.

 

3. What is a 'Plug-in Hybrid Electrical Vehicle'?

(a) An auto mobile running on hydrogen fuel

(b) An automobile running on batteries and solar cells

(c) An automobile running alternately on batteries and gasoline engine, as required

(d) An auto mobile running on rails with overhead electric Lines.

 

4. Which district of China was the worst hit by the earthquake of May, 2008?

(a) Beijing

(b) Shanghai

(c) Sichuan

(d) Tangshan

 

5. Which of the following is not a carnivorous plant?

(a) Venus Flytrap

(b) Pitcher Plant

(c) Sundew

(d) Poison Ivy

 

6. Which of the following is associated with what is considered as one of the most devastating oil spill in terms of damage caused to the environment?

(a) ExxonValdez

(b) Three Mile Island

(c) 1991 Gulf War

(d) Easter Island

 

7. What is an anagram?

(a) The result of rearranging the letters of a word or phrase to produce a new word or phrase

(b) A geometrical shape with 'n' number of sides

(c) A telegraph transmitted via analogous mode

(d) A technique for constructing holograms

 

8. What is the meaning of the phrase 'ubi jus ibi remedium'?

(a) Justice for all is the remedy of social evils

(b) Where there is a right, there is a remedy

(c) Complete justice requires speedy remedy

(d) Justice must not only be done but seem to be done.

 

9. You purchased a mobile phone handset which stopped working in its guarantee period. The mobile handset manufacturer is refusing to repair or replace the same. What would you do to get justice quickly?

(a) Approach the civil court with a suit for declaration

(b) File a writ petition before the Delhi High Court

(c) Approach the consumer disputes redressal forum

(d) Make a complaint of cheating before the local police station.

 

10. What was the Liberhan Commission of Inquiry constituted for?

(a) To conduct an inquiry of the riots against the Sikh community in 1984

(b) To conduct an inquiry into the demolition of the Babri Masjid in 1992

(c) To conduct an inquiry of the Godhra riots of 2002

(d) To conduct an inquiry of the Mumbai riots of 1992-93.

 

Answers:

1. (c), 2. (b), 3. (c), 4. (c), 5. (d), 6. (a), 7. (a), 8. (b), 9. (c), 10. (b)

 

CLAT

Pattern of the CLAT Paper for Under-Graduate Programme

Total Marks

200

Total number of multiple-choice questions of one mark each

200

Duration of examination

Two Hours

Subject areas with weightage:

English including Comprehension

40 Marks

General Knowledge/ Current Affairs

50 Marks

Elementary Mathematics (Numerical Ability)

20 Marks

Legal Aptitude

50 Marks

Logical Reasoning

40 Marks

 The different subject areas of the exam are explained as under:

  1. English including Comprehension

The English section will test the candidate’s proficiency in English based comprehension passages and grammar. In the comprehension section, candidates will be questioned on their understanding of the passage and its central theme, meanings of words used therein etc. The grammar section requires correction of incorrect grammatical sentences, filling of blanks in sentences with appropriate words, etc.

  1. General Knowledge/Current Affairs

This section will only test students on their knowledge of current affairs (broadly defined as matters featuring in the mainstream media between March 2011 and March 2012)

  1. Mathematics

This section will test candidates only on “elementary” mathematics i.e. maths that is taught up to the class X.

  1. Logical Reasoning

The purpose of the logical reasoning section is to test the student’s ability to identify patterns, logical links and rectify illogical arguments. It will include a wide variety of logical reasoning questions such as syllogisms, logical sequences, analogies, etc. However, visual reasoning will not be tested.

  1. Legal Aptitude

This section will test students only on “legal aptitude”. Questions will be framed with the help of legal propositions (described in the paper), and a set of facts to which the said proposition has to be applied. Some propositions may not be “true” in the real sense (e.g. the legal proposition might be that any person who speaks in a movie hall and disturbs others who are watching the movie will be banned from entering any movie theatre across India for one year). Candidates will have to assume the “truth” of these propositions and answer the questions accordingly.

Candidates will not be tested on any prior knowledge of law or legal concepts. If a technical/legal term is used in the question, that term will be explained in the question itself. For example, if the word patent is used, the meaning of patent (“a legal monopoly granted by the government for certain kinds of inventions”) will also be explained.

 Important Dates for CLAT 2012

1.

Publication of Advertisement

i. 2nd January, 2012 (Monday)
ii. At regular intervals

2.

Issue of Application Forms (SBI specified branches and All CLAT -2012 Member National Law Universities)

2nd January, 2012 (Monday)

3.

Last date for submission of filled-in forms

31st March 2012 (Saturday)

4.

Issue of Hall Tickets

Up to 14th April 2012 (Saturday)

5.

Date of CLAT-2012 Examination

13th May 2012 (Sunday) from 03:00 p.m. to 5:00 p.m.

6.

Publication of result

28th May 2012 (Monday)

7.

Fee-deposit by the students of Ist List in the respective institute

9th June 2012 (Saturday) by 4:00 p.m.

8.

Issue of II list and Re-shuffling

10th June 2012 (Sunday)

9.

Fee-deposit by the students of IInd List in the respective institute

16th June 2012 (Saturday) by 4:00 p.m.

10.

Issue of IIIrd list and Re-shuffling

17th June 2012 (Sunday)

11.

Fee-deposit by the students of IIIrd List in the respective institute

23rd June 2012 (Saturday) by 4:00 p.m.

12.

Issue of IVth list and Re-shuffling

24th June 2012 (Sunday)

13.

Fee-deposit by the students of IVth List in the respective institute

27th June 2012 (Wednesday)

14.

Closing of admissions

30th June 2012 (Saturday)

15.

Commencement of Classes

2nd July 2012 (Monday)

Eligibility for Under-Graduate Programmes

To be eligible to appear in CLAT-2012, a candidate should have obtained a Senior Secondary School/Intermediate (10+2) or its equivalent qualification from a recognised Board with not less than 50% marks in aggregate (45% in case of SC/ST/OBC and PWD).

** Candidates who have appeared in the 10+2 examination and are awaiting results are also eligible to appear in the test.

o Age of candidate should not be more than 20 years in case of General/OBC candidates (22 years in case of SC/ST and persons with Disability)

Candidates who have appeared in the qualifying degree examination and are awaiting results are also eligible to appear in the test**.

PROCEDURE FOR OBTAINING AND SUBMISSION OF THE APPLICATION FORMS:

  1. Mode of obtaining Application form
  • Printed Application Forms along with the CLAT-2012 Information Brochure will be available at the designated branches (refer-www.clat.ac.in)* of the State Bank of India, or in any of Law Schools mentioned above against payment of Rs.3000/- only (Rs.2500/- in case of SC/ST/PWD on submission of proof) inclusive of test fee and bank charges.
  • Request for Application Form may be sent to the Convener, CLAT-2012, National Law University, Jodhpur, NH-65, Nagour Road, Mandore, Jodhpur -342 304 (Raj.) with a demand-draft of Rs.3000/- only (Rs.2500/- in case of SC/ST/PWD) drawn in favour of the National Law University, Jodhpur CLAT A/C and payable at Jodhpur (Rajasthan).
  • Candidates can also apply online by visiting and following the instructions given at www.clat.ac.in*
  • Applications can also be downloaded from www.clat.ac.in*

 

  1. Mode of Applying
  • Duly filled OMR application form along with necessary documents as mentioned in the OMR application form to The Convener, CLAT-2012 either in person or through registered post to the following address so as to reach on or before 31 March 2012. The address for sending the filled in forms is:


The Convener,
Common Law Admission Test (CLAT) - 2012
National Law University, Jodhpur
NH-65, Nagour Road, Mandore,
Jodhpur (Raj.)-342 304.

 Candidates applying on downloaded application forms must enclose Demand Draft/Bankers Cheque/ Pay order of Rs.3000/- (Rs.2500/- for SC/ST/PWD candidates) in favour of "National Law University, Jodhpur CLAT A/C" andpayable at Jodhpur (Rajasthan).

Candidates applying online should have a demand draft of Rs.3000/- (Rs.2500/- for SC/ST/PWD candidates) in favour of "National Law University, Jodhpur CLAT A/C" and payable at Jodhpur (Rajasthan) ready before starting the procedure.

 

NLU  Delhi  Entrance Exam

 B.A., LL.B. (Hons.) Degree Programme

About the Programme

Joining a law course is a serious step which will perhaps change the way you look at life, society and more importantly your role in administration of justice and upholding the ideals of the Constitution of India. At NLU, DELHI, the accent is all about equipping you with knowledge to meet the challenges of the emerging global paradigms, and empowering you with methods and discipline which prepare you for the Bar or for any corporate position.

NLU, DELHI students come from diverse backgrounds with aspirations of their own. They are intelligent and our task is to provide them a platform to decide their future course in life. The faculty ensures that the curriculum is stimulating, participative and modern. Listening to students, smoothly molding their minds and imparting knowledge is what the faculty is adept at. Five years at NLU, DELHI is an ideal blend of learning which will prepare you for the tomorrows and the burgeoning needs of the legal world, with broad perspectives and finer details. You will graduate to be one of the finest lawyers. We will ensure that more than this happens.

Eligibility and Admission Procedure

Admission to the First Year of the 5-Year B.A., LL.B. (Hons.) Degree Programme is made strictly on merit, based on the All India Entrance Examination.

To be eligible for admission in the B.A., LL.B. (Hons.) Degree Programme, the candidate should:

a)

Have passed the Higher Secondary School Examination (10+2) system or an equivalent examination thereto securing in the aggregate not less than 50% of the total marks. The Eligibility condition for admission of students under the Foreign Nationals Category shall be 65% marks in the Higher Secondary School Examination of (10+2) system or an equivalent examination.

b)

Have been selected at the All India Entrance Test held by NATIONAL LAW UNIVERSITY, DELHI.

c)

Be less than 21 years of age on the First day of July of the year of admission. However, in cases of SC or ST candidates the maximum age limit shall be 23 years as on the above date.

d)

Candidates awaiting results of the qualifying examination can also appear for the test on condition that they produce proof of having passed the qualifying examination with the prescribed marks at the time of interview. Those who do not clear the qualifying examination with the requisite marks will not be considered for admission. Candidates whose statement of marks of the qualifying examination is not available at the time of the interview are not eligible for admission. The University reserves the right to cancel the admission of any candidate in accordance with rules. Candidates who get compartment in any subject in the qualifying examination are not eligible for admission in that year. 
   Note: The admission of foreign nationals however, shall be made based on satisfying the prescribed academic qualifications. They are exempted from taking the admission test. The other rules regarding the eligibility for admission will be applicable as applicable to other candidates. The annual tuition fee shall be in Indian rupees equivalent to 5,000 US Dollars for candidates from SAARC countries and US Dollars 10,000 for students from other countries.

 

i)

The total number of seats for B.A., LL.B (Hons.) Degree Programme is eighty. Out of the eighty seats, ten seats are for Foreign Nationals.

(ii)

The selection shall be strictly on the basis of merit as determined by the Entrance Test subject to reservation of 15% for Scheduled Caste candidates, 7.5% for Scheduled Tribe candidates and 3% for Persons with Disability out of the 70 seats to be filled through Entrance Examination.

(iii)

The unfilled seats reserved for Scheduled Caste candidates shall be assigned to Scheduled Tribes and Vice-versa. If sufficient number of eligible SC and ST candidates are not available to fill such seats, they shall be filled by General candidates.

(iv)

The candidate shall secure minimum of 40% (30% for SC and ST candidates) of the total marks in the All India Entrance Test to become eligible for the admission. The University has a right to keep the seats vacant if there are no candidates who secured minimum cut off marks.

(v)

If two or more candidates secure the same percentage of marks in the Entrance Test, their merit will be determined on the basis of % of marks in the Intermediate Examination (10+2)/ Higher Secondary School or its equivalent recognized by the University.

(vi)

If the merit remains the same, then the marks of X standard will be taken into consideration. If still there is no change in rank, then the higher in age shall get preference. 
 At least 30% of the total seats shall be filled by eligible horizontal reservation for women candidates including those selected in reserved and foreign national categories.
Selected candidates shall be arranged in the order of merit in each category. A waiting-list shall be added to each category, so that in the event of a selected candidate not joining, the candidates in the waiting-list shall be admitted in the order of merit. Admission process shall be completed latest by 25th of July of the year or any date which may be decided by the University. 

(vii)

Candidates who are selected shall be intimated about the selection, immediately, by the University through email/post/courier/phone/ Telegram/ Teleprinter/ Fax and by posting the result on the website of the University. The candidates will be given stipulated time for getting admission, failing which, the offer of admission stands cancelled.

(viii)

The wait-listed candidates shall be intimated of their position. If any vacancy to be filled by a wait listed candidate arises, (S)he shall be similarly informed of the date for him/her to report and join by paying the prescribed fee. If (s)he fails to join by that date, the next eligible wait listed candidate shall be similarly informed. 

Entrance Test (AILET)

Total Marks

: 150

Total number of questions

: 150

Duration of the Examination

: 1 hour 30 minutes

Subject areas and marks distribution

• English

: 35 Marks

• General Knowledge

: 35 Marks

• (Current Affairs, General Science, 
  History, Geography, Economics, Civics)

: 35 Marks

• Legal Aptitude

: 35 Marks

• Reasoning

: 35 Marks

• Elementary Mathematics (Numerical Ability)

: 10 Marks

Academic Regulations For 5 Year Law Course Leading To The Award of B.A., Ll.B. (Hons.) Degree Programme

 1. Duration of the course and semester system

1.1

The duration of the course shall be Five academic years.

1.2

Each academic year is divided into two semesters. Each semester having a minimum of ninety (90) working days.

1.3

The academic semesters shall be announced in advance each year and shall ordinarily be between August-December and February-June, with winter break and summer vacations during which the student will do their internship for four weeks each.

2. Scheme of study of the course

Each semester shall carry five courses and the details of paper and semester wise distribution is as follows:

The following will provide an overview of the B.A., LL.B (Hons.) Course at the NATIONAL LAW UNIVERSITY, DELHI:

Number of semesters

:

10

Number of courses per semester

:

5

Total number of courses

:

50

Number of regular law courses

:

32

Number of clinical courses

:

4

Number of social science courses

:

8

Number of optional courses

:

6

 

       

 

 

S.No.

Semester-I

Course Credits

1

Legal Method

3

2

Law of Torts-I

3

3

History of Legal and Constitutional Development

3

4

Political Science-I

3

5

English-I

3

 

S.No.

Semester-II

Course Credits

1

Law of Contracts-I

3

2

Law of Torts-II

3

3

Criminal Law-I

3

4

Political Science-II

3

5

English-II

3

 

 

 

 

S.No.

Semester-III

Course Credits

1

Law of Contracts-II

3

2

Family Law-I

3

3

Criminal Law-II

3

4

Economics & Law-I

3

5

Sociology-I

3

S.No.

Semester-IV

Course Credits

1

Law of Property

3

2

Family Law-II

3

3

Law and Poverty

3

4

Economics & Law-II

3

5

Sociology-II

3

 

 

 

 

S.No.

Semester-V

Course Credits

1

Jurisprudence-I

4

2

Constitutional Law-I

4

3

Administrative Law

4

4

CPC & Law of Limitation

4

5

Law of Evidence

4

S.No.

Semester-VI

Course Credits

1

Jurisprudence-II

4

2

Constitutional Law-II

4

3

Clinic-I (ADR)

5

4

International Law

3

5

Labour Laws

3

 

 

 

 

S.No.

Semester-VII

Course Credits

1

Corporate Law-I

3

2

Environmental Law

3

3

Intellectual Property Rights Law

3

4

Banking Law and Negotiable Instruments

3

5

Seminar Course-I

5

S.No.

Semester-VIII

Course Credits

1

Corporate Law-II

3

2

Taxation Laws

3

3

Cyber Laws

3

4

Clinic-II

6

5

Seminar Course-II

5

 

 

 

 

S.No.

Semester-IX

Course Credits

1

International Trade Law

3

2

Judicial Process & Interpretation of Statutes

3

3

Clinic-III

6

4

Seminar Course-III

5

5

Seminar Course-IV

5

S.No.

Semester-X

Course Credits

1

Law of Insurance

3

2

Human Rights, International Humanitarian & Refugee Law

3

3

Clinic-IV (Court Management & Practical Training)

6

4

Seminar Course-V

5

5

Seminar Course-VI

5

 
       

 

 




Announcements

LLB Entrance Batches for Delhi University, CLAT, NLU Delhi and IP have concluded successfully

At DLA you get an opportunity to learn from the best faculty in town: DU LLB Topper, IAS Rank 45, IIM Ahmedabad Alumnus

GS and CSAT batches for IAS 2013 to be announced shortly

Special one-to-one guidance at Gurgaon branch by Prof K Madan himself

No seat available at present in Judicial Service batches and LLB Entrance batches for 2013

Home tutor available at Gurgaon for Constitution, IPC, CrPC and other Law subjects